Σημαντικές Επισημάνσεις στο Σχεδιασμό του Νέου Λυκείου και στο Νέο Σύστημα!
Σημαντικές Επισημάνσεις στο Σχεδιασμό του Νέου Λυκείου και στο Νέο Σύστημα!
Στις 27 Μαρτίου ολοκληρώθηκε η διαβούλευση για τις επερχόμενες αλλαγές στο Λύκειο και στο σύστημα εισαγωγής και το παρόν διάστημα έχει κοινοποιηθεί και το πολυνομοσχέδιο. Οι συγκεκριμένες αλλαγές σε συνδυασμό με τις αλλεπάλληλες συγχωνεύσεις – καταργήσεις και εκκρεμότητες στα Τ.Ε.Ι., έχουν δημιουργήσει ένα δυσεπίλυτο γρίφο τόσο για τους μαθητές της Β’ όσο και της Γ’ Λυκείου. Είναι σημαντικό να τονιστεί πως πέρα από τον τρόπο εισαγωγής, πολλοί είναι οι μαθητές οι οποίοι δεν γνωρίζουν ακόμη όχι μόνο τα τμήματα τα οποία θα έχουν στο μηχανογραφικό τους αλλά μέχρι και τα Ιδρύματα καθώς ακόμη είμαστε σε μεταβατικό στάδιο για δεκάδες τμήματα τα οποία περιλαμβάνονται στα υπό κατάργηση-μετεξέλιξη Τ.Ε.Ι.
Αναλυτικά, όσον αφορά στο Νέο Λύκειο υπάρχουν πέντε βασικά σημεία ενδιαφέροντος τα οποία παρατίθενται ακολούθως:
1. Οι μαθητές της υπάρχουσας Β’ Λυκείου πρακτικά θα βρεθούν σε μια ενδιάμεση κατάσταση καθώς θα εισαχθούν αποκλειστικά με το βαθμό στα 4 πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα και όχι και με τη συνδρομή του 10% που θα προκύψει από τα προφορικό βαθμό που διαφαίνεται ότι αφορά πλέον στην φετινή Α’ Λυκείου.
2. Το «μηχανογραφικό» (Α’ Δήλωση προτίμησης) της Β’ Λυκείου δεν θα εφαρμοστεί στην υπάρχουσα Β’ Λυκείου αλλά και για αυτό μεταφέρεται η ακριβής εφαρμογή του στους μαθητές που τώρα φοιτούν στην Α’ Λυκείου. Αρά, τα παιδιά που τώρα είναι στην Α’ Λυκείου, τον Ιούνιο του 2020 θα κληθούν να κάνουν την Α’ Δήλωση Προτίμησης.
3. Οι υπάρχοντες μαθητές της Β’ Λυκείου θα κληθούν την επόμενη χρονιά να κάνουν αλλεπάλληλες διαδικασίες για να σχεδιάσουν την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια. Αναλυτικά: α) Τον Οκτώβριο του 2019 θα κάνουν την Α’ Δήλωση προτίμησης, β) Τον Φλεβάρη του 2020 να δηλώσουν – επιλέξουν αν θα δώσουν Πανελλήνιες ή θα εισαχθούν σε τμήμα Ελεύθερης Πρόσβασης (Τ.Ε.Π.), γ) Μάρτιο/Απρίλιο του 2020 ενδεχομένως να χρειαστούν να κάνουν και αίτηση αν είναι υποψήφιοι για Α.Σ.Ε.Ι., Αστυνομική Ακαδημία κ.λπ. και δ) Να οριστικοποιήσουν το μηχανογραφικό τους τον Ιούλιο του 2020.
4. Ο δυνητικός αριθμός τμημάτων της Α’ Δήλωσης πάλι δεν έχει οριστεί επακριβώς.
5. Τα ειδικά μαθήματα πρακτικά μένουν ανεπηρέαστα από τις οποιεσδήποτε αλλαγές.
Επιπρόσθετα, πρέπει κάθε ενδιαφερόμενος να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στις ακόλουθες επισημάνσεις:
1. Τα τμήματα Ελεύθερης Πρόσβασης δεν θα είναι σταθερά αλλά θα εναλλάσσονται κάθε χρόνο σύμφωνα με τις προτιμήσεις των υποψηφίων.
2. Η Α΄Δήλωση προτίμησης είναι υποχρεωτική για όλους.
3. Κάθε ακαδημαϊκό έτος ενδεχομένως να υπάρχουν αρκετά τμήματα όπου θα έχουν πρωτοετείς οι οποίοι έχουν μπει δίχως εξετάσεις, με ελεύθερη πρόσβαση, αλλά και μαθητές με Πανελλήνιες καθώς σε τμήματα Τ.Ε.Π. οι θέσεις που θα «περισσεύουν» θα μεταφέρονται στις Πανελλήνιες
4. Ο τρόπος υπολογισμού του συνολικού αριθμού μορίων εισαγωγής με βάση τους γραπτούς βαθμούς των Πανελλαδικών Εξετάσεων αναμένεται όπως αναμένεται και ένα ακόμη πολύ σημαντικό στοιχείο που έχει να κάνει με την κατανομή των τμημάτων στα επιστημονικά πεδία.
5. Μια ακόμη σημαντική παράμετρος που απασχολεί χιλιάδες μαθητές και τις οικογένειες τους είναι τα νέα τμήματα που θα έχουν προκύψει ή/και θα προκύψουν από τις αλλαγές στα Τ.Ε.Ι. Ήδη με βάση τα όσα έχουν ψηφιστεί, υπάρχουν δεκάδες ερωτηματικά που έχουν να κάνουν με τα προγράμματα σπουδών, τα επαγγελματικά δικαιώματα, την ένταξη τους σε ένα ή και σε περισσότερα επιστημονικά πεδία, την προϋπόθεση ή μη κάποιου ειδικού μαθήματος κ.λπ.
Μάλιστα υπάρχουν πλέον τμήματα τα οποία για πρώτη φορά θα συναντήσουν οι μαθητές στο μηχανογραφικό τους και για τα οποία υπάρχουν ελάχιστες ή/και ανύπαρκτες πληροφορίες για τα διδασκόμενα μαθήματα ακόμη και για την φυσιογνωμία και αποστολή του τμήματος. Ενδεικτικά, τμήματα όπως:
• Πολιτισμού και Δημιουργικών Μέσων και Βιομηχανιών με έδρα τον Βόλο (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας)
• Γλωσσικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών με έδρα τον Βόλο (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας)
• Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας με έδρα τα Ψαχνά (Ε.Κ.Π.Α.)
• Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας, με έδρα τα Ψαχνά (Ε.Κ.Π.Α.)
• Τεχνολογιών Ψηφιακής Βιομηχανίας, με έδρα τα Ψαχνά (Ε.Κ.Π.Α.)
• Διοίκησης Γεωργικών Επιχειρήσεων με έδρα τη Θήβα (Γ.Π.Α.)
• Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου, με έδρα τα Ψαχνά (Ε.Κ.Π.Α.)
• Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού, με έδρα την Καρδίτσα (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας)
• Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων (Ε.Κ.Π.Α.)
• Συστημάτων Ενέργειας, με έδρα τη Λάρισα (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας)
Επίσης
Τα προαναφερθέντα τμήματα, είναι δεδομένο πως σε τρεις περίπου μήνες οι υποψήφιοι θα τα συναντήσουν και θα πρέπει να αξιολογήσουν αν θα τα δηλώσουν στο μηχανογραφικό τους.
Παράλληλα, υπάρχουν και άλλα τμήματα τα οποία είτε θα λειτουργήσουν από το μεθεπόμενο ακαδημαϊκό έτος και έχουν ήδη ψηφιστεί ή εντάσσονται στις συζητήσεις και στις διαβουλεύσεις για τα υπόλοιπα Τ.Ε.Ι. και για τα οποία επίσης δεν υπάρχει κάποια αναλυτική ενημέρωση. Ενδεικτικά, ορισμένα από αυτά είναι:
• Εθνομουσικολογίας, με έδρα την πόλη του Ληξουρίου (Ιόνιο Πανεπιστήμιο)
• Υδροβιολογίας και Υδατοκαλλιεργειών, με έδρα την Αθήνα (Γ.Π.Α.)
• Πολιτισμού & Αγροτικού Τουρισμού, με έδρα την Άμφισσα (Γ.Π.Α.)
• Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας με έδρα τη Δράμα (ΔΙ.ΠΑ.Ε.)
• Διοίκησης Οργανισμών, Μάρκετινγκ και Τουρισμού, με έδρα τη Θεσσαλονίκη (ΔΙ.ΠΑ.Ε.)
Επιλογικά, η νέα σχολική χρονιά για γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς αναμένεται να εξελιχθεί σε ένα γρίφο για δυνατούς λύτες! Για το λόγο αυτό κρίνεται σκόπιμο να εφαρμοστούν οπωσδήποτε 2 βασικές προϋποθέσεις που θα διευκολύνουν τη μετάβαση στο νέο τοπίο: Χρονικά άμεσες διευκρινήσεις και επίλυση όλων των λεπτομερειών (π.χ. τρόπος υπολογισμού βαθμολογίας, αριθμός τμημάτων στην Α’ δήλωση κ.λπ.) και οριστική διευθέτηση και ανακοίνωση του ακαδημαϊκού χάρτη που θα προκύψει από τις αλλαγές στα Α.Ε.Ι.
Διαβάστε περισσότερα από τα άρθρα μας με ένα κλικ εδώ : https://eviparadisi.gr/blog/
Tag:WordPress